16 d’abril del 2016

La Cuina Modernista

Aprofitant que estem en plena celebració de l'any Ramon Casa i per tant, estem fent una celebració pel que va representar pel modernisme a Catalunya, avui us vull presentar el llibre de La cuina modernista, de Jaume Fábrega, i editat per Viena Edicions.


Aquest llibre fa un retrat de la societat de finals del segle XIX a través de la seva cuina, de les seves receptes. Bé segurament el més correcte sigui dir que el retrat és dels més benestants d'aquella societat. Són dels que han quedat receptaris i dels que es pot descobrir gustos a través de les lectures d'autors de l'època, fills d'aquesta mateixa classe social.

Dels obrers, la nova i creixent classe social del moment, lligada a les indústries en procés de creació i expansió, poc s'explica, I jo m'he quedat amb les ganes de saber quins eren les preparacions que els obrers s'emportaven en les seves carmanyoles.

El recull de receptes que inclou el llibre m'ha resultat molt proper. Molts són plats que he cuinat a casa (no exactament però si de manera molt semblant) o que com a mínim n'he sentit a parlar. I això m'ha despertat la curiositat de llegir les receptes i els seus ingredients, i comprovar "les diferències".

En les pàgines trobarem les receptes de salses l'allioli, la samfaina o la beixamel, les croquetes de bacallà, l'escudella barrejada, la sopa de rap, els cigrons a la catalana, les faves ofegades, l'arròs de bacallà, l'arròs Perellada, els canelons, el pop amb ceba, la sarsuela, els peus de porc amb naps, el pollastre rostit a la cassola, el mató de monja o el menjar blanc. També hi he trobat algunes que no tinc presents com l'arròs a l'americana o els modernistes. Però en tot cas, tots són plats que fàcilment visualitzem encara que no l'haguem preparat mai perquè pertanyen a l'imaginari col·lectiu.

El llibre té una bona presentació, i les filigranes que decoren les pàgines són un tribut a l'art i l'ornamentació de principis del segle XX. És doncs un llibre que es presenta com un regal per les cuines més tradicionals, per reafirmar  i recordar que la tradició es va fent a base d'innovacions.

Hoy en la fiambrera: La cocina modernista. Léelo!
Today at the lunch boxModernist Cuisine. Read it!
Ces boîtes à lunch: Modernist Cuisine. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...