7 de febrer del 2015

El Xef

La novel·la El Xef, de Simon Wroe, editada en català per Edicions 62...


....és la història d'un jove llicenciat en Literatura Anglesa, anomenat Monocle pels companys de cuina del restaurant The Swan, i establiment de cert renom per la cuina que s'hi fa. Monocle entra aquest món de la cuina sense cap coneixement i sense gens d'interès, fugint del pare i, especialment, del seu passat. Hi entra per necessitat de guanyar diners, i troba una estranya companyonia amb els altres personatges que hi treballen, els quals també tenen una història al seu darrere de la qual també fugen. Una camaraderia que creix pas a pas per fer front a la tirania de l'amo del restaurant, en Bob, però més tard també, de la prepotència d'altres amos, diguem-ne del món, i sobretot, per la necessitat de no sentir-se sol.

Als que cuinem per hobbie i ens quedem a l'aparent simpatia que transmeten per pantalla les desenes de cuiners que apareixen a televisió, El Xef ens porta a una cuina on no hi ha acudits, on existeix una duresa en l'ambient, que sembla fins i tot impossible, i on conviuen unes "castes" laborals molt diferenciades. I tot succeeix entre plats d'exquisida elaboració com els brioixos, els risottos, els suflés i les glorianes,

Segur que hi ha un punt d'exageració, però l'autor remarca al llarg de tot el llibre els trets més criticables del que passa a les cuines de molts restaurants. I ho llegit sense somriure tal com faria en veure-ho a través de la mà de Ramsey o Chicote als seus programes de "cuines desastre", perquè al llibre no ens quedem amb els fets, diguem-ne còmics en alguns casos, sinó que arribem a conèixer la sordidesa dels personatges.

És en aquest punt que puc dic que a mi no m'ha semblat una novel·la divertida, com he llegit en algunes crítiques, A mi m'ha semblat una història dura, perquè el rerefons personal dels personatges són el pes de la trama, en la qual també es mostra alguns dels aspectes més foscos de la societat. 

En acabar el llibre, m'he quedat amb la història d'uns perdedors, amb alguna pinzellada per a un futur una mica menys fosc que el negre.

Hoy en la fiambrera: El Chef. Léelo!
Today in the lunchbox: The Chef. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le ChefLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...