Pàgines

20 de novembre del 2014

La Teca

El llibre de La Teca, d'Ignasi Domènech, i publicat en la seva 20 edició per Cossetània Edicions, és un clàssic.


Escrit l'any 1924, aquesta edició ens continua transportant a un temps passat, i és com tenir entre les mans una "petita herència de l'àvia o la besàvia". En llegir-lo, l'anacronisme és evident, i en trobem exemples, especialment en el pròleg de l'autor titulat "A la reina de la llar". Però això, no desmereix gens ni mica el contingut, un recopilatori força exhaustiu de receptes de l'època (més de 400) que va fer l'autor, i que va adobar amb molts consells --tant per la cuina com per parar taula-- i explicacions.

Entre les receptes podem trobar 4 maneres de preparar un consomé, 10 preparacions de patates  o 5 plats amb calamarsos. També hi trobem un extens assortit de productes, que inclou fins i tot les granotes, i de noms de persona per anomenar les receptes (Coliflor a la Rosa-Maria, Sardines fregides Merceneta, Truita de cargols Miqueleta, Consomé Apel·les Mestres, Consomé Comte Güell o Les sopetes de la Rosalia). Descobrim que la calçotada de Valls ja s'hi feia, que la canyella era molt utilitzada o que una sarsuela amb llagosta passa a anomenar-se "òpera".

Portada d'un exemplar original de l'any 1924

És un llibre de vell ben nou a casa nostra, que se'ns presenta com un llibre de lectura i no de consulta, perquè entre les paraules de les receptes i dels consells descobrim una època, de la qual alguns encara guardem breus pinzellades gràcies als més grans de la família. A més, jo en llegir algunes de les receptes, les he reconegut en la cuina que es fa a casa dels pares, i que en certa manera encara hi són a casa meva i als meus tàpers.

Hoy en la fiambrera: El libro La TecaLéelo!
Today at the lunch boxThe Book La Teca. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le livre La Teca.  Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada