27 d’agost del 2014

La Fageda, més enllà de l'empresa

Fa molts anys que els iogurts La Fageda formen part de l'alimentació de casa nostra (d'ençà que els vam tastar per primera vegada en una cursa a Manlleu fa més de 12 anys on els obsequiaven), i amb mi viatgen sovint a la feina per a ser les postres del dinar.


Des del principi m'havia agradat del producte la qualitat del iogurt, el fet de ser una producció de casa nostra i, sobretot, el saber que era una empresa que ocupava persones amb necessitats psíquiques especials. Tot plegat, em fa que a l'hora de comprar esculli aquest producte en el lineal del super enlloc d'altres, encara que hagi de pagar una mica més. 

Al llarg dels darrers anys he anat coneixent una mica més el tarannà de l'empresa (cooperativa) a través de nous productes, com els gelats i les melmelades, d'algunes de les persones que hi treballen i dels seus actes de promoció (de petit format i que deixen bon regust, com el que van fer a principis d'estiu al Palau de la Música Catalana). Tanmateix, feia anys que tenia pendent la visita a les seves instal·lacions a la Garrotxa. No sé què esperava veure, però una veueta interior anhelava anar-hi. I per fi, ha estat possible (i no creieu que és dificil, però tampoc fàcil, perquè les visites durant els caps de setmana i les vacances estan molt sol·licitades).



La granja i fàbrica són situades al bell mig de l'espai natural de la fageda d'en Jordà, als peus del volcà de Santa Margarida (un volcà inactiu de forma perfecta amb una esglesiola al bell mig del seu cràter al qual us recomano de fer l'excursió). Són unes instal·lacions no excessivament grans, i que a diferència d'altres similars que també he visitat (Lacturale, a Pamplona, per exemple), requereixen molta mà d'obra. I aquí està el seu fet diferencial. La necessitat d'ocupar majoritàriament persones amb discapacitats diverses i proporcionar-los una major autoestima (amb, per exemple, responsabilitats laborals i un sou a final de mes) així com un lloc més valorat en la societat. I més enllà de voler crèixer, augmentar la producció i les vendes hi ha l'interès per a què els treballadors amb necessitats especials estiguin acompanyats en el sentit ampli de la paraula, tant en el moment actual que viuen com en el futur (la cooperativa disposa d'un centre assistencial per quan aquests treballadors es facin grans).

Tot això és per mi el seu gran secret, cridat als quatre vents. És el que fa a aquesta petita cooperativa, una cooperativa gran. I és el que vaig acabar de percebre durant la visita, a més d'una generositat envers l'espai, les persones, els animals, els productes, els clients i els visitants (i per a mostra la degustació final), mentre la música clàssica que acompanya les vaques per a millorar la seva productivitat ens acompanyava també als visitants.

Una visita molt recomanable (que des del 15 de setembre i fins a la primavera del 2015 quedarà interrompuda per a millorar l'espai d'acollida de visitants) per descobrir per un mateix la filosofia d'aquesta cooperativa, si és que no l'hem descobert ja a través dels seus productes.

Hoy en la fiambrera: La Fageda, más allá de la empresa. Léelo!
Today at the lunch box: La Fageda, beyond Company. Read it!
Ces boîtes à lunch: La Fageda, delà Société.  Lisez-le!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Gràcies per venir a descobrir-nos Marga. Ara ja saps qui hi ha darrera dels iogurts de la teva nevera :) Una abraçada,

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...