23 de febrer del 2014

L'Oli d'Olesa

Quan em van convidar des de Turisme del Baix Llobregat a conèixer "La Ruta de l'Oli d'Olesa" vaig quedar sorpresa. Jo que tinc una bona vinculació amb el Baix Llobregat de tota la vida no havia sentit parlar mai de què a Olesa de Montserrat se'n feia oli.


Però ara que caig! Si el nom d'Olesa ja sembla recordar molt el d'oli, no??? Tanmateix, segons afirma Joan Corominas, estudiós de la toponímia catalana, en el seu Nomenclàtor de Catalunya l'origen del nom d'Olesa no té cap relació ni amb les olives ni amb l'oli. Malgrat això, la patrona d'Olesa és Santa Oliva, i el que és cert és que al segle XV ja hi ha notícies de premses d'oli a la zona, i als segles XVIII i XIX a Olesa es comptabilitzaven 12 molins. Fins i tot, durant l'Exposició Internacional de Barcelona (1929) l'oli d'Olesa guanyà una medalla d'or. Per tant, tradició olivera si que l'ha existit durant molts de temps, tot i que el creixement industrial del segle XX va fer minvar molt, fins quasi desaparèixer, l'ús agrícola del sòl al municipi, especialment el conreu de l'olivera.


Sigui com sigui, ara si que se'n fa d'oli. De fet, des del 2009 la Societat Agrària Transformadora, de la que formen part 13 joves productors i la Fundació Agrícola Olesana, en fa i en comercialitza. Treballen amb una varietat d'oliva anomenada Palomar o Olesana, i fan una recol·lecció manual, perquè les oliveres estan en forts pendents. Obtenen un oli de baix grau d'acidesa (0,15º) i alt contingut en àcid oleic, molt gustós per confitar un bacallà o per escabetxar les llenegues.





Durant la "Ruta", es va visitar el Molí de l'Oli (podeu contactar amb el consorci de turisme del Baix Llobregat per a conèixer els horaris de visita) i la vinya del Gibert, on vam veure el costerut del terreny on s'assenten les oliveres. Aprofitant el dia magnífic, a peu de vinya, vam tastar per primera vegada l'oli Oulesa (és un oli magnífic, de gust intens però suau) sobre una simple torrada de pa de pagès a la brasa, que vam acompanyar d'embotits artesanals d'Olesa i de diverses varietats de cervesa Dèria.  Però també vam visitar el Teatre de la Passió i el mercat, on vam degustar un bacallà confitat, una broqueta d'albergínia arrebossada amb tempura i brandada de bacallà, una xatonada olesana i empedrat de llenegues escabetxades (tots, excepte l'albergínia, perfectes com idees pels nostres tàpers).



Ara que s'acosta les representacions de la Passió, o en qualsevol moment, és una bona oportunitat per a fer una visita a Olesa i descobrir i degustar aquest oli, i els altres productes artesans locals, com els vins Jaume Canals i la cervesa artesana Dèria.

Aquí podeu llegir el que ha escrit el blog Per cims i camins sobre aquest oli, i si us animeu, a més podeu fer una excursió per la zona.

Hoy en la fiambrera: El aceite de Olesa de Montserrat. Léelo!
Today at the lunch boxOlesa's Oil. Read it!
Ces boîtes à lunch: Huile du Olesa. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...